MFF I EUROPA

”Kan du inte låta honom vinna?”

Här lärde jag mig att spela Champions League

Simon Kroon (Näst längst till höger i det översta ledet) i Limhamns FF.

Malmö FF lyckades gå hela vägen till Champions League.

Därmed finns skånska klubbar som Kvarnby IK, Kulladals FF och Nydala IF representerade i fotbollens finrum då 14 av 24 MFF-spelare växt upp på skånsk mark.

Vi återvände till brottsplatsen för att se var några av våra Champions League-spelare fick sin fotbollsskolning och på köpet få ett par sköna sanningar, anekdoter och äran att besöka ett gäng natursköna idrottsplatser.

Näst på tur står vinnarskallen från Limhamn som alltid skulle utmana pappa Johnny i olika idrottsgrenar och allt som oftast f-i-c-k segern för att behålla god stämning i hemmet.

Föräldrarna Johnny Kroon och Annika Lorentzon är gamla landslagsfriidrottare.

Inte konstigt då att sonen Simon Kroon fick tävlingsinstinkten från start.

Även om just den vinnarskallen kunde gå till överdrift ibland.

- Vann inte Simon var han sur hela kvällen, han hatade att förlora, säger pappa Johnny med ett skratt.

Det var i Limhamn som familjen Kroon växte upp. Mamma Annika Lorentzon och pappa Johnny med sönerna Simon och Melker - födda 1993 respektive 97 - och mellansystern Wilma.

Med äldste sonen Simon blev det ofta idrottsrelaterade utmaningar för pappa Johnny.

- Simon var en väldigt intensiv grabb. Uppe tidigt och ville alltid att det skulle hända saker, att vi skulle hitta på något eller så skulle han umgås med kompisar. Han har ärligt talat alltid haft en hög ambition.

De olika utmaningarna bestod av allt från fotbolls- och hockeystraffar till den kommande olympiska löpgrenen (nåja) staket-till-staket.

- Haha, ja det var mycket idrott i trädgården. Mycket skott mot både fotbolls- och hockeymål blev det. Simon ville ju aldrig förlora så det blev ju att man fick släppa upp honom ibland, säger Johnny.

Men pappa Johnny kunde inte ta en förlust varje gång, ibland blev det en helhjärtad satsning även från hans sida.

- Jag minns att Annika ibland sa: ”kan du inte låta honom vinna?” för att vi skulle få det lugnt och skönt på kvällen. Men jag svarade: ”aldrig, han ska fan inte få vinna jämt”, säger Johnny och skrattar.

”Sprang stora hål i grusplanerna”

Och inte undra på det. Som gammal elitidrottare kommer även pappas tävlingsinstinkt fram när det krävs.
Sådan far sådan son.

- Lite så är det ju att den förmågan kommit från oss. Sedan är han ju otroligt snabb också och det kan han väl också ha fått från mig och Annika.

Att han var snabb stryker även Christian Lindh, tränaren i moderklubben Limhamns IF (i dag Limhamn Bunkeflo 07), under på.

- Han hade ju gener till att bli en löpare och var så snabb att han sprang stora hål i grusplanerna, det är på riktigt, säger han. 

Det var 2001 som Christian kom i kontakt med Simon för första gången. Då basade Lindh över Limhamns lag födda 1992 men det var en liten tanig kille född 93 som var fullkomligt överlägsen.

- Det syntes lång väg att han skulle bli något. Jag tror att jag sa det till alla, även till Simon själv att han har något de andra inte har.

Med sin snabbhet, balans och teknik öste han in mål för Limhamns IF, berättar Christian Lindh. Motståndarlagen fick aldrig grepp om Kroon trots att han var ett, ibland två-tre, huvuden kortare än sina motspelare.

- Jag pushade honom lite att välja fotbollen före hockeyn som han också var duktig i. Jag sa att det inte var något för honom, han var lite för liten för hockey.

- Men jag tror aldrig att föräldrarna pushade honom i någon riktning. De fanns alltid där i bakgrunden och stöttade men lät alltid Simon välja själv och det tror jag är viktigt, fortsätter Christian.

På det sättet tog Simon ansvar med att sköta skolan och därefter få tid till att träna fotboll.

- Han gjorde alltid läxorna först. Sedan kunde han gå och träna fotboll. Jag tror att han med hjälp av sina föräldrar som var tidigare elitidrottare visste vad som krävdes, Simon var en exceptionell talang, tycker Christian.

Missade en passning – blev arg

Valet mellan ishockey, friidrott och fotboll blev till slut det sistnämnda vid tolv års ålder när Simon tog klivet över till Malmö FF.

Detta efter drygt sex säsonger i Limhamns IF med sin enorma vinnarskalle som dock aldrig gick ut över laget, menar Lindh.

Han beskriver bland annat Simon, eller ”Simme” som han kallades, som en perfektionist som vägrade göra fel och tog i mer än alla andra på träningarna. Bland annat under en träning när Simon var tio år och laget körde en simpel bredsidespassningsövning. När då Simon misslyckades med en pass blev han rosenrasande och vägrade göra om samma fel en gång till.

- Han blev riktigt arg alltså. Jag menar, han var tio år, en tioåring s-k-a missa en del passningar då. Men det vägrade Simon göra, han skulle bli bättre helt enkelt.

Även på plan kunde frustrationen komma ut när det inte gick som Simon ville, framför allt när laget åkte på förluster.
För om ni inte lärt er det än.:
Simon Kroon hatar att förlora.

- Vi spelade en cup i Vimmerby och blev femma av 119 lag. Vi hamnade före flera stora lag och var riktigt nöjda. Men vi åkte ut mot något lag från Öland där alla spelare var 1,80 meter och Simon var ju betydligt kortare än så. Efter matchen storgrät han, det gick inte att få stopp på det, han bara fortsatte att gråta. Det kommer jag nog aldrig glömma med honom, han hatade ju att förlora, säger Christian Lindh.

Men i övrigt var MFF-spelaren ingen som tog något större rampljus utanför planen.

- Simon var jättebra att ha att göra med. Väluppfostrad, tränade hårt och hade inga divalater för sig. De andra i laget såg ju upp till Simon, berättar den förre Limhamntränaren.

Pappa Johnny och tränare Christian vittnar alltså om en otroligt skötsam och trevlig kille som aldrig hade några hyss för sig.

Men hur var det nu egentligen …

Bäste polaren från barndomstiden, Jakob Lilja (till vardags hockeyspelare i Rögle), har en annan version.

- Haha, Simon är en väldigt rolig kille. Han är snäll men också lite halvkaxig faktiskt, även om han gör det mesta med glimten i ögat, säger han.


Fakta:
Namn: Simon Robert Kroon
Ålder: 21
Fyller: 16 juni
Längd: 183 centimeter
Vikt: 73 kilo
Karriären: Limhamns IF 1999-2005, Malmö FF 2006-

Sagt om Simon:

”Han var ganska sen in i puberteten och tappade lite vid 15-16 års ålder. Då hade han inte så mycket speltid i fotbollen, det var nog lite tungt.”
- Pappa Johnny Kroon.

”Den bittraste dagen i mitt liv som tränare var när Simon berättade att han skulle ta klivet över till Malmö FF. Det var ju väntat att det skulle sluta där en dag men blev ändå jobbigt. Efter det föll laget ihop.”
- Tränaren i Limhamns IF, Christian Lindh.

”Vi var flera i klassen som var duktiga i skolan men Simon var nog en av de bättre. Även om han kanske inte var någon hejare på hemkunskap och musik. Det blev väl inte alltid så bra alla gånger.”
- Klasskamraten och barndomsvännen Jakob Lilja.

”Simon har gjort det snyggaste målet någonsin i Skånecupen. Motståndarmålvakten drog en utspark över halva plan. Simon tog ner den med ena foten och klippte till direkt på volley rätt in i mål. Han gjorde det som tio- eller elva-åring. Jag har aldrig varit med om något liknande.”
- Christian Lindh om sitt främsta Simon Kroon-minne.

/Martin Tolén

 

Nyheter

Nytt

Truppen till dubbelmötet med FK Vardar

Malmö FF har skickat in sin officiella trupplista till UEFA till dubbelmötet med FK Vardar som spelas den 12 juli och 18 juli.

Läs mer

Storförlust avslutade årets Europaspel

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

Läs mer

YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Läs mer

YL: Inför Real Madrid – Malmö FF

Trots en god poängskörd står det klart att Malmö FF saknar chans till avancemang i UEFA Youth League. Nu vill man avsluta turneringen med en stark insats borta mot Real Madrid.

Läs mer

Inför Real Madrid – Malmö FF

Det är dags för årets sista match och för motståndet står Real Madrid. Malmö FF måste ta poäng för att kunna nå Champions League-gruppens tredjeplats och därmed säkra vidare spel i Europa League.

Läs mer

YL: 15-årig målvakt tar plats i truppen

Med på planet som lyfte från Sturup på måndagsmorgonen satt 15-årige målvakten Jakob Tånnander. Han tar plats i U19-truppen som möter Real Madrid i UEFA Youth League.

Läs mer

Tungt fall i sista hemmamatchen

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Läs mer

Berget: "Finns saker att ta med oss till Madrid"

Jo Inge Berget var en hårsmån från att göra ett viktigt reduceringsmål. Istället fick han se MFF förlora stort hemma mot Paris Saint-Germain. Ändå tar han med sig ljusglimtar från matchen.

Läs mer

YL: Bergqvist: ”Gjort mer än vad vi hade räknat med”

Anfallaren Teddy Bergqvist hade flera bra lägen i förlustmatchen mot Paris Saint-Germain i UEFA Youth League. Istället för mål fick han dessvärre se MFF halka ut ur turneringen.

Läs mer

Youth League: Första hemmaförlusten

Malmö FF U19 förlorade hemma på Malmö IP för första gången i årets Youth League. Tyvärr betyder 0-3 mot Paris Saint-Germain också att man inte har chans till vidare avancemang i turneringen.

Läs mer