MFF I EUROPA

Han blev 27-målsskytt - sedan utbytt

Här lärde jag mig att spela Champions League

Malmö FF lyckades gå hela vägen till Champions League.

Därmed finns skånska klubbar som Kvarnby IK, Kulladals FF och Nydala IF representerade i fotbollens finrum då 14 av 24 MFF-spelare växt upp på skånsk mark.

Vi återvände till brottsplatsen för att se var några av våra Champions League-spelare fick sin fotbollsskolning och på köpet få ett par sköna sanningar, anekdoter och äran att besöka ett gäng natursköna idrottsplatser.
På tur står Pawel Cibicki. Killen som inte ville några köra passningsövningar och under en DM-match smällde dit 27 mål.

Pawel Cibicki inledde sin hittills 14 år långa fotbollskarriär i Nydala IF.

Som sexåring dök han upp på sin första träning med den Malmöbaserade klubben.

Pawel växte upp med föräldrarna Aneta och Tadeusz som båda har rötterna i Polen och MFF-spelaren sitter på dubbelt medborgarskap där han redan har gjort U21-landskamper med Polen. Med i familjen finns också lillebrorsan Kasper som är en stor MFF-supporter.

Men den stora delen av uppväxten i Pawels liv bestod i att spela fotboll med kompisarna på någon five-a-side-plan i olika delar av Malmö.

- Vi spelade överallt. Pawel var alltid tre-fyra år yngre än alla oss andra men vi lät honom vara med ändå och han blev hela tiden bättre och bättre. Till slut började vi kalla honom ”Fernando Torres” för att han sprang där med sitt långa blonda hår och gjorde massa mål, säger barndomsvännen Mohammed Ryahi.

Den mest bestående talangen var dock inte själva fotbollsspeladet, utan den totalt talanglösa konsten att överhuvudtaget inte kunna sjunga.

- Han sjöng som en häxa. Helt ärligt så lät det som en häxa, det var riktigt dåligt, säger Mohammed och skrattar.

- Jag minns speciellt en gång när jag satt och spelade lite gitarr hemma hos en kompis men sedan ville Pawel ta över. Så han stod och sjöng en Kapten Röd-låt som var riktigt falskt och vi lyckades smygfilma det. Efter ett tag la vi ut den på Facebook och Pawel fick panik, han var helt stressad och visste inte vad han skulle ta sig till så vi bestämde oss för att ta bort den. Men problemet var att precis då blev det något problem med servern så det gick inte att ta bort så folk började ju kommentera och gilla den videon och Pawel var helt förstörd. Han hatade oss nästan, säger Mohammed med ett skratt.
Det dröjde ett par dagar innan Pawel hade smält videoincidenten, berättar Mohammed Ryahi.

- Men sen var han som vanligt. Alltid glad, skön och bjöd på sig själv. Han gillar att skämta otroligt mycket och skrattar alltid åt sina egna skämt. 

”Ser plan som ”Foppa” ser isen”

Cibicki inledde karriären som anfallare innan han först på senare år tagit steget ner på yttermittfältet.

- Han hade redan som ung en enorm spelförståelse. Han ser ju fotbollsplan lite som Peter ”Foppa” Forsberg ser isen, berättar Anders Palmér.

Palmér hade Pawel både under skoltid och i MFF:s ungdomslag från det att Nydala IF-killen vid 13 års ålder fick beskedet om att han kommit in på Borgarskolans fotbollslinje.

Samtidigt tog han också steget över till MFF:s ungdomsakademi från FC Malmö (där det blev en säsong) för att fortsätta sin satsning mot toppen.

- Det är en otroligt ambitiös och duktig kille. Alltid pigg och glad som aldrig hade några problem att föra sig, fortsätter Palmér som hade MFF-spelaren på skolans fotbollsträningar.

Duktig i skolan

Och skolan grejade Pawel utan problem så som den förre assisterande tränaren i Malmö FF, Anders Palmér, minns det.

- Det var egentligen så att hörde man ingenting så fungerade allting och så var det väl med Pawel. Det var egentligen aldrig några problem som man fick höra från andra lärare utan han grejade sina betyg.

Det var också med MFF det kanske mest imponerande under ungdomskarriären hände.

Som 16-åring skulle Malmö FF ut till en gruppspelsmatch i DM, distriktsmästerskapet.

Cibicki inledde som anfallare och MFF vann till slut med 52-0 mot en annan Malmöklubb.
Pawel blev sedan utbytt, då hade han redan hunnit näta 27(!) gånger.

- Det där brukar vi skoja om när vi ses. En liten smårolig grej med den matchen är att den togs bort i efterhand av någon anledning så i några böcker kommer vi aldrig få läsa om en 27-målsskytt, säger Anders Palmér med ett skratt.

En populär kille

Kanske var det efter den matchen som reglerna för DM-spelet gjordes om. Just för att undvika dessa utklassningsmatcher mot mindre klubbar som kom med blandade åldrar, allt från 13- till 16-åringar.

- Det berodde nog lite på det att reglerna gjordes om. Nu går Malmö FF in först i slutspelet för att det blev så ojämnt och konstiga matcher, berättar Anders.

Med Pawel som både elev och spelare känner Palmér till hur 20-åringen funkar i ett lag och i en grupp.

- Jag tror att det var en väldigt populär kille att ha i laget. Alltid pigg och framåt som person, sedan duktig på fotboll också så han var uppskattad i laget. Han var aldrig heller större än laget och det tror jag är väldigt viktigt, säger han.

Kompisen Stefan Ilic berättar dock om en riktigt envis Pawel Cibicki som alltid skulle ha rätt i alla diskussioner.

- Det blev nästan bara snack om fotboll och ofta var det situationer där det inte finns något rätt eller fel egentligen men om Pawel fick bestämma skulle han ha rätt hela tiden, det fanns aldrig att han kunde erkänna att han hade fel, säger Stefan med ett skratt.

Ofta stod fotboll, i form av utomhus- eller inomhusspel, på schemat när kompisarna skulle hänga. Och Stefan beskriver Pawel som en teknisk kille på plan som gillar och är bra på att snacka utanför densamma.

- Men vi klickade väldigt bra. Vi var ett gäng fotbollsspelare som gillade att träffas och spela fotboll och då blir det ganska enkelt att man klickar, säger Stefan.

Dålig på FIFA

Och blev det inte fotboll rent fysiskt gick det ju alltid att köra fotboll digitalt, med tv-spelet FIFA.

- Haha, men Pawel var faktiskt sämst av oss alla på FIFA. Jag tror till och med att han skulle erkänna det, men han kanske har blivit bättre nu på slutet. Man får hoppas det i alla fall för tidigare var han riktigt dålig, säger Ilic med ett skratt.

- Att han var dålig på FIFA kan jag instämma i. Han hade nog inte en chans när han spelade mot oss och då är inte ens jag bra, fyller Mohammed Ryahi i.

Tur då att man kan spela Champions League-fotboll på riktigt och ställas mot Eric Abidal och Giorgio Chiellini i det verkliga livet i stället för det digitala.

För det är på plan som Fernando Tor…, förlåt, Pawel Cibicki gör sig bäst.


Fakta:
Namn: Pawel Piotr Cibicki
Ålder: 20
Fyller: 9 januari
Längd: 182 centimeter
Vikt: 65 kilo
Karriären: Nydala IF 2000-2005, FC Malmö 2006, Malmö FF 2007-

Sagt om Pawel:

”Det är en otroligt go och härlig kille som kämpar hela vägen. Det är jättekul att nått hela vägen upp i Malmös A-lag.”
- Anders Palmér, tränare och lärare för Pawel i åldern 13-19.

”Jag minns honom mycket väl. Han brukar fortfarande komma hit och kollar på Nydalas matcher (division 5) ett par gånger per säsong.”
- Jan-Inge Andersson, ordförande i Nydala IF.

”Jag tror att vi klickade väldigt bra som kompisar eftersom han påminner väldigt mycket om mig själv. Det är bara fotboll i huvudet hela tiden och det är typ det enda vi snackar om.”
- Tre år äldre kompisen Stefan Ilic, till vardags i superettanlaget Östersund.

”Han har svårt att veta hur han för sig i olika situationer. Jag minns hur han skulle skriva sin första autograf och var helt osäker på hur han skulle skriva och bete sig. Det var riktigt kul att se, vi skrattade nästan ihjäl oss.”
- Barndomsvännen Mohammed Ryahi.

Nyheter

Nytt

Truppen till dubbelmötet med FK Vardar

Malmö FF har skickat in sin officiella trupplista till UEFA till dubbelmötet med FK Vardar som spelas den 12 juli och 18 juli.

Läs mer

Storförlust avslutade årets Europaspel

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

Läs mer

YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Läs mer

YL: Inför Real Madrid – Malmö FF

Trots en god poängskörd står det klart att Malmö FF saknar chans till avancemang i UEFA Youth League. Nu vill man avsluta turneringen med en stark insats borta mot Real Madrid.

Läs mer

Inför Real Madrid – Malmö FF

Det är dags för årets sista match och för motståndet står Real Madrid. Malmö FF måste ta poäng för att kunna nå Champions League-gruppens tredjeplats och därmed säkra vidare spel i Europa League.

Läs mer

YL: 15-årig målvakt tar plats i truppen

Med på planet som lyfte från Sturup på måndagsmorgonen satt 15-årige målvakten Jakob Tånnander. Han tar plats i U19-truppen som möter Real Madrid i UEFA Youth League.

Läs mer

Tungt fall i sista hemmamatchen

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Läs mer

Berget: "Finns saker att ta med oss till Madrid"

Jo Inge Berget var en hårsmån från att göra ett viktigt reduceringsmål. Istället fick han se MFF förlora stort hemma mot Paris Saint-Germain. Ändå tar han med sig ljusglimtar från matchen.

Läs mer

YL: Bergqvist: ”Gjort mer än vad vi hade räknat med”

Anfallaren Teddy Bergqvist hade flera bra lägen i förlustmatchen mot Paris Saint-Germain i UEFA Youth League. Istället för mål fick han dessvärre se MFF halka ut ur turneringen.

Läs mer

Youth League: Första hemmaförlusten

Malmö FF U19 förlorade hemma på Malmö IP för första gången i årets Youth League. Tyvärr betyder 0-3 mot Paris Saint-Germain också att man inte har chans till vidare avancemang i turneringen.

Läs mer

Berget: ”Vi norrmän trivs i kylan”

Jo Inge Berget känner att förutsättningarna är på plats inför kvällens match mot Paris Saint-Germain.

Läs mer

Lewicki: "Har mycket att vinna"

Efter att ha hjälp Sverige till EM kommer Oscar Lewicki hem till Malmö för att ta Malmö FF vidare ut i Europa. Onsdagens match mot Paris Saint-Germain kan bli avgörande och Lewicki känner att allt är möjligt.

Läs mer

Inför MFF - Paris Saint-Germain

I årets sista hemmamatch i Champions League kommer Paris Saint-Germain på besök. För Malmö FF är siktet inställt på att ta poäng och därmed ha goda möjligheter att nå slutspel i Europa League i februari.

Läs mer

YL: Inför MFF - Paris Saint-Germain

Första förlusten i årets UEFA Youth League kom i den senaste matchen borta mot Shakhtar Donetsk. Nu ska MFF:s U19-lag möta gruppledarna Paris Saint-Germain för att ta viktiga poäng i en jämn grupp.

Läs mer

Förlust och mörker i Lviv

Huvudskada, utvisning och fyra baklängesmål blev resultatet av tisdagens match mot Shakhtar Donetsk. Efter 0-4 i Lviv krävs det poäng mot PSG eller Real Madrid för att MFF ska ha chans till avancemang.

Läs mer

YL: Brorsson: "Vi förtjänade poäng

MFF U19 förlorade med 3-1 borta mot Shakhtar Donetsk i UEFA Youth League – lagets första förlust i turneringen. Lagkapten Franz Brorsson osade av besvikelse när han med bestämda kliv lämnade planen på Medyk Stadium i Morshyn, Ukraina.

Läs mer

Árnason: "Härdsmälta"

Mittbacken Kári Árnason fick se det röda kortet i slutminuterna av förlustmatchen mot Shakhtar Donetsk. Efteråt var han besviken över både matchen och sin utvisning.

Läs mer

Rodic: "Fin atmosfär i omklädningsrummet"

Måndag eftermiddag och MFF hade nyss landat i Lviv. Vladimir Rodic kånkade på väskor i hotellobbyn och var glad att vara på plats inför den viktiga bortareturen mot Shakhtar Donetsk.

Läs mer

YL: Förlustnollan sprack i Morshyn

MFF förlorade med 3-1 borta mot Shakhtar Donetsk i UEFA Youth League.

Läs mer

Inför Shakhtar Donetsk - Malmö FF

Malmö FF har rest till Lviv för att ta sig an returmötet mot Shakhtar Donetsk i UEFA Champions Leagues gruppspel. En vinst i matchen garanterar minst fortsatt spel i Europa Leagues slutspel senare i vinter.

Läs mer