MFF I EUROPA

"MFF var det stora målet"

Här lärde jag mig att spela Champions League

Malmö FF lyckades gå hela vägen till Champions League.
Därmed finns skånska klubbar som Kvarnby IK, Kulladals FF och Nydala IF representerade i fotbollens finrum då 14 av 24 MFF-spelare växt upp på skånsk mark.
Vi återvände till brottsplatsen för att se var några av våra Champions League-spelare fick sin fotbollsskolning och på köpet få ett par sköna sanningar, anekdoter och äran att besöka ett gäng natursköna idrottsplatser.

Först ut är mittbacken som inledde som innermittfältare och verkar vara snällast i hela Kvarnby där han i dag ses som en lokal hjälte.

I Malmös utkanter ligger Kvarnby. Det var i den lilla byn med drygt 800 invånare det växte upp en kille vid namn Filip.

Det var en snäll och halvblyg liten ”påg” som hela tiden ville spela fotboll med två år äldre storebror och hans kompisar.

- Om Filip själv hade fått bestämma hade han börjat spela fotboll när han var tre år, men det fick vänta lite. Han var lite för liten, säger Annika.

Annika heter Helander i efternamn och är mamma till Filip som föddes den 22 april år 1993. Filip Helander, alltså.

- Han sa ju som alla andra att ”jag ska bli fotbollsproffs”. MFF var faktiskt det stora målet även om han ibland pratade om stora klubbar som Barcelona och så med sina kompisar när de var mindre, berättar Annika Helander. 

Fem år gammal togs sedan de första stapplande stegen mot Champions League.

Ihop med storebror Fredrik tog Filip plats på bollskolan i Kvarnby IK där nästan samtliga var ett eller ett par år äldre.

Platsen var idylliska Husiegårds IP - bara ett stenkast från huset där mamma Annika och pappa Mats fortfarande bor kvar - som idag är en gräsplan.

Så var inte fallet för 16 år sedan.

- Jag minns honom så väl. Vi spelade på grus och de andra killarna i laget satt och byggde sandslott när de inte var inne på planen. Med Filip var det annorlunda, han slutade aldrig springa. Man fick nästan tvinga honom att byta och säga ”sätt dig med de andra där borta och vila lite så säger du till när du är redo att spela igen”. Filip tog två klunkar vatten och sa: ”jag är redo att spela”. Han var otroligt genuin redan då, säger Lars Olofsson.  

Lars Olofsson var tränaren som fick ta emot den blonda killen vid namn Filip på bollskolan en vårdag 1998. 

Lars såg ganska tidigt talang och drar jämförelser med en uppskruvad Duracellkanin i Filips spelsätt då han huserade som innermittfältare och om en kille som privat aldrig uppfattades som störig eller hade dumheter för sig.

Blev Allsvenskan – inte division 2

Tränarögat hos Lars Olofsson såg en framtida karriär på innermittfältet i Kvarnbys A-lag, hemmahörande i division 2.

Karriären har ju dock som bekant tagit längre steg än så. Även om positionen tagit ett steg bakåt i banan.

- Det gör mig enormt stolt som tränare. Jag tror att Filip hade lyckats med vad han än bestämt sig för att göra. Oavsett om han hade blivit hantverkare, ekonom eller jurist så hade han lyckats fullt ut. Han gav sig aldrig och skulle bara klara av det, säger Lars.

Filips intresse för fotboll var omåttligt stort. Medan andra jämnåriga byggde kojor, lekte med bilar eller spelade dataspel höll Filip till i trädgården och kickade boll. Gärna ihop med barndomsvännen Jesper Lundberg och med lillebror Johan, som håller till i MFF:s ungdomslag, för att stapla seger på seger.

- Det brukade alltid vara lillebror Johan och hans polare mot mig och Filip och det var alltid roligt att se bröderna i närkamperna. Filip spelade alltid tufft mot sin lillebror även om det bara var skojlir, säger Jesper och skrattar.

Overklig fotbollskunskap

Intresset för fotbollen var i det närmaste nördigt och Lars Olofsson minns ett specifikt tillfälle när Filip som elvaåring hoppade in i bilen inför en cup och hann knappt stänga bildörren innan han ville börja diskutera fotboll och slängde ur sig:
”Lasse, Lasse, såg du att han, han och han gjorde mål för det laget i franska tredjedivisionen?”

- Jag hade ingen aning om vilka spelarna var, hade aldrig hört talas om dem ärligt talat. Men han var otroligt påläst och lusläste tidningarna på tabeller, målskyttar och alla olika divisioner.

Men Kvarnby och Lars Olofsson blev bara en anhalt i den påbörjade fotbollsresan. Karriären fortsatte efter sju säsonger vidare till grannklubben Husie IF när Helander var 12 år.

Fortfarande spelade han med ett år äldre. Utvecklingen fortsatte och han benämndes som mittbacken ingen kunde passera.

- Han hade en unik förmåga i att klara av man mot man-situationer. Han var otroligt svårpasserad även om han inte hade världens snabbhet. Man såg tidigt att den här killen kunde bli något, säger Mats Lundberg, en av ledarna i det Husielaget för drygt nio år sedan.

Koll på huvudstäder

Filip beskrivs en väluppfostrad, mogen och oerhört ambitiös kille från första början. Föräldrarna Mats och Annika Helander hade stor del i det med sin stöttning och närvaro hela tiden.

Annika berättar om hur cykelfärderna till träningarna med Husie och Kvarnby förvandlades till bilkörandes mellan Malmö och hemmet när Filip tog klivet över till MFF.

- Det behövdes verkligen när Filip fick gå upp i Malmös A-lag och hade en del träningar på dagtid. Då fick man skjutsa mellan träningar och skola. Men han har hela tiden grejat skolan och hängt med vilket är imponerande, säger hon. 

Mamma Annika avslöjar att Filip har koll på mer eller mindre varenda huvudstad och kompisarna beskriver honom som den perfekte vännen utan några dåliga sidor.

- Han är både omtänksam och rolig. Han har verkligen humor även om han utåt sätt kan betraktas som lite blyg men när man lär känna honom är han otroligt rolig och har alltid nära till skämt och skratt, berättar vännen Jesper Lundberg.

Hemma i Kvarnby ses han som en lokal hjälte som alltid tar sig tid att stanna till, snacka och bry sig om sina tidigare klubbar, berättar Mats Lundberg som bor kvar bara några hundra meter från idrottsplatsen.

- Bara en sådan sak som när Roger Andersson (ordförande i Husie) ringde och berättade att han hade någon kund i Stockholm som skulle fylla 50 år och var ett stort fan av Helander. Då ringde Roger till mig och frågade om jag kunde checka med Filip om inte han kunde fixa en matchtröja med autograf på. Så jag ringde Filip och han sa direkt ”ja för fan, självklart fixar jag det” och körde på sin lediga dag till MFF-shopen, fixade en matchtröja, väntade på trycket, ringde en extra gång för att fråga om autografen skulle vara på fram- eller baksidan och frågade sen hur han skulle skicka det. Det är för mig väldigt stort gjort och förklarar ganska tydligt vem Filip är, säger Mats.

”Den blicken kommer jag aldrig att glömma”

Men det är inte alltid en fördel med att vara stor och också visa att man är en fantastisk vän, som Filip beskrivits som. Ibland kan det leda till en del rätt oförtjänta situationer, vi låter bäste vännen Jesper Lundberg berätta resten:

- Det är en grej som jag aldrig kommer glömma med Filip. Vi var på cup i Danmark och var ute och gick då ett norskt lag började reta en av våra spelare, ropa något elakt. Filip var ganska stor på den tiden så han vände sig om direkt och frågade något i stil med ”vad fan sa ni?!”. Det han inte märkte var att det norska laget var betydligt större och äldre så vi andra i laget började ju smyga oss därifrån och hoppa över ett stängsel. Det märkte dock inte Filip som fortsatte att ifrågasätta vad de höll på med och när han sedan såg oss på andra sidan stängslet så har jag aldrig sett en så ängslig blick. Där stod han själv mot ett helt lag för att han hoppat in och stöttat en kompis, på något sätt lyckades väl han komma därifrån också men det minnet och den blicken kommer jag aldrig att glömma. Det visar vilken sorts vän han är.
Så nog kan den där blyge pågen tala för sig, även om han helst låter spelet tala.

 

FAKTA:
Namn: Filip Viktor Helander
Ålder: 21
Fyller: 22 april
Längd: 192 centimeter
Vikt: 92 kg
Karriären: Kvarnby IK 1998-2004, Husie IF 2005-2006, Malmö FF 2007-

Sagt om Filip:

”Han var väldigt duktig i skolan och gillade samhällskunskap, geografi och historia mest. Han var väl aldrig någon matematikälskare även om han klarade det”
- Mamma Annika Helander.

”Filip var hård och brytningssäker. Jag tror att det var ett resultat av att han alltid spelat med killar som är ett år äldre”
- Mats Lundberg, tränare i Husie.

”Det jag minns mest från tiden i Husie är att Filip var otroligt bra på frisparkar. Han har en grym vänsterfot och gjorde ett antal mål per säsong på frispark”
- Vännen och förre lagkamraten Jesper Lundberg.

”Jag tror att Filip skulle vara en ännu bättre fotbollsspelare med en lagkaptensbindel runt armen. Han är en ledare på planen men är inte den som hörs mest utanför”
- Lars Olofsson, förste tränaren i Kvarnby IK.

/Martin Tolén

Nyheter

Nytt

Truppen till dubbelmötet med FK Vardar

Malmö FF har skickat in sin officiella trupplista till UEFA till dubbelmötet med FK Vardar som spelas den 12 juli och 18 juli.

Läs mer

Storförlust avslutade årets Europaspel

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

Läs mer

YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Läs mer

YL: Inför Real Madrid – Malmö FF

Trots en god poängskörd står det klart att Malmö FF saknar chans till avancemang i UEFA Youth League. Nu vill man avsluta turneringen med en stark insats borta mot Real Madrid.

Läs mer

Inför Real Madrid – Malmö FF

Det är dags för årets sista match och för motståndet står Real Madrid. Malmö FF måste ta poäng för att kunna nå Champions League-gruppens tredjeplats och därmed säkra vidare spel i Europa League.

Läs mer

YL: 15-årig målvakt tar plats i truppen

Med på planet som lyfte från Sturup på måndagsmorgonen satt 15-årige målvakten Jakob Tånnander. Han tar plats i U19-truppen som möter Real Madrid i UEFA Youth League.

Läs mer

Tungt fall i sista hemmamatchen

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Läs mer

Berget: "Finns saker att ta med oss till Madrid"

Jo Inge Berget var en hårsmån från att göra ett viktigt reduceringsmål. Istället fick han se MFF förlora stort hemma mot Paris Saint-Germain. Ändå tar han med sig ljusglimtar från matchen.

Läs mer

YL: Bergqvist: ”Gjort mer än vad vi hade räknat med”

Anfallaren Teddy Bergqvist hade flera bra lägen i förlustmatchen mot Paris Saint-Germain i UEFA Youth League. Istället för mål fick han dessvärre se MFF halka ut ur turneringen.

Läs mer

Youth League: Första hemmaförlusten

Malmö FF U19 förlorade hemma på Malmö IP för första gången i årets Youth League. Tyvärr betyder 0-3 mot Paris Saint-Germain också att man inte har chans till vidare avancemang i turneringen.

Läs mer